
Bekijk hier de 6 meest gestelde vragen over een studentenjob👇
Welkom, ambitieuze student. Je hebt je ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoeveel studentenuren je kan opnemen, én dat zonder je studieresultaten in gevaar te brengen. We gaan samen op ontdekkingstocht door het doolhof van veelgestelde vragen over werken voor studenten. Van het aantal studentenuren dat je kan opnemen tot het verschil tussen bruto en netto - wij beantwoorden al je vragen hieronder.
1. De vraag die we het meest voorgeschoteld krijgen; hoeveel uren mag ik werken als jobstudent?
Vanaf 1 januari 2025 mag je als jobstudent 475 uur per jaar werken. Let op, dit was in 2023 en 2024 nog 600 uren per kalenderjaar. De grens is dus verlaagd dit jaar. Je profiteert van een verminderde sociale bijdrage van 2.71% op je brutoloon. Vanaf het 476de gepresteerde uur zal je sociale bijdragen betalen aan het normale tarief van 13,07%.
2. Je bent aan het werk, je ontvangt je eerste loon en nu… Moet ik belastingen betalen op mijn inkomsten als jobstudent(e)?
Wanneer je onder de 475 uur blijft, betaal je alleen de sociale bijdrage van 2.71% op je inkomsten. Wanneer je 475 studentenuren 'op' zijn, dien je de normale sociale bijdrage te betalen. Je blijft wel student, dus dat wil zeggen dat je nog steeds een studentenoverkeenkomst moet hebben. Het verschil zit hem in de hoogte van de sociale bijdrage. Maak je geen zorgen, belastingen zijn nog niet voor nu.
3. Werk, school, werk, school and so on. Hoe behoud ik de balans tussen mijn studies en studentenjob?
Het jongleren tussen werk en studeren kan een ware uitdaging zijn, dat snappen we. Maar het behouden van een evenwichtige balans is cruciaal. Effectief timemanagement is hierbij de key. Creëer een realistische planning die rekening houdt met beide kanten. Prioriteiten stellen is hierbij essentieel, examens in aantocht? You know the drill. Tijdens het schooljaar kan je dan misschien weer wat meer tijd maken om een extra uurtje te werken.
Wees zowel naar je werkgever als naar je docenten transparant. Het opbouwen van een ondersteunend netwerk kan heel waardevol zijn. Zoek daarbij ook naar die éne studentenjob waar je energie opdoet of kan toepassen op je studie. Dat vergemakkelijkt de hele situatie.
Onthoud zeker dat zelfzorg niet onderhandelbaar is. Het bewaken van je fysieke en mentale welzijn gaat boven alles.
3. Bruto? Netto? Hoe zit dat nu precies?
Het brutoloon is het loon dat de werkgever verschuldigd is aan zijn werknemers. De werkgever trekt de sociale bijdragen en de belastingen die een werknemer verschuldigd is, daarvan af. Dit heet bedrijfsvoorheffing. Het bedrag dat overblijft is het belangrijkste, dat is het nettoloon dat jij op je rekening zal zien verschijnen.
Als je werkt met een studentenovereenkomst, dan ben je de sociale zekerheid een solidariteitsbijdrage verschuldigd. We spreken hier terug over dié 2.71%. Je werkgever betaalt een solidariteitsbijdrage van 5.42%.
4. Je hoort het wel eens voorbij waaien; 'ik ga als werkstudent aan de slag'. Wat is het verschil tussen een jobstudent en een werkstudent?
Een werkstudent combineert werken met leren. Zij krijgen specifieke studiefaciliteiten. Een jobstudent gaat met 600 uur* aan de slag en geniet van een verminderde sociale bijdrage. *Let op: per 2025 is deze grens opnieuw verlaagd van 600 naar 475 uur per jaar.
Een werkstudent valt onder het stelsel van studentenarbeid. Dat betekent dat je als werkstudent onderworpen bent aan specifieke regels. In vele gevallen zijn er dan ook specifieke studiefaciliteiten aan verbonden. Als werkstudent werk je meer dan 50 dagen per jaar en betaal je dus ook de normale sociale zekerheidsbijdragen. Wanneer werkstudenten aan de slag zijn bij een werkgever, hebben zij ook recht op betaalde vakantie- en feestdagen.
5. Ben je 16 jaar maar kan je niet wachten om te beginnen met werken?
Om via een studentenovereenkomst te werken, moet je minstens 16 jaar oud zijn óf 15 jaar oud zijn en de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd hebben.
Het is belangrijk dat studeren je hoofdactiviteit is. Een werknemer die zich aan het bijscholen is, is bijvoorbeeld geen student. Hetzelfde geldt voor avondschool of een andere vorm van onderwijs.
6. Eindelijk… je diploma in the pocket. Mag je een studentenjob doen nadat je bent afgestudeerd?
Zodra je geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van school, mag je geen studentenjob meer doen. Op één uitzondering na; als je in juni of in de zomermaanden afstudeert, mag je nog tot en met 30 september van dat jaar als student werken.
Als student jongleren met het werk- en studieleven is niet altijd even makkelijk. Bij Hamilton Bright bieden we flexibele studentenjobs aan op basis van jouw agenda! Bekijk al onze vacatures hier.