Het sollicitatiegesprek: dit zijn de 9 meest gestelde vragen
Sollicitatiegesprekken kunnen zenuwslopend zijn, maar een goede voorbereiding is het halve werk! Of je nu voor het eerst solliciteert of al wat ervaring op de teller hebt, het is altijd handig om enkele vragen voor te bereiden. Hieronder vind je enkele tips & tricks die je alvast verder kunnen helpen.
Nood aan enkele voorbeelden? Neem een kijkje naar de 9 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. 👇
1. Kan je ons kort iets over jezelf vertellen?
Blijf hier zeker to the point en treed niet té hard in detail. Ga kort over je werk-(en eventueel stage) ervaringen en geef de recruiters al een kleine glimp van wie jij bent. Deze vraagt geeft beide kanten ook de kans om dieper in te gaan op jou als persoon en je interesses. Doe jij bijvoorbeeld een sport in teamverband? Dan kunnen wij daar alvast uit afleiden dat jij graag omringt bent met anderen.
2. Waarom Hamilton Bright?
Hiermee willen we horen wat je al weet over ons. Een duidelijk antwoord op deze vraag toont aan dat je goed hebt nagedacht over zowel onze waarden en normen, als de jouwe én of deze matchen. Ga hiervoor bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op onze website, onderzoek onze bedrijfscultuur of bekijk onze testimonials. Wist je al dat Hamilton Bright een Great Place to Work is? Klik verder naar onze website om alles over Hamilton Bright te ontdekken.
3. Indien relevant, waarom ben je op zoek naar een nieuwe job?
Dit is een terugkomend onderwerp in elke sollicitatie. En terecht, want je antwoord op deze vraag zegt ook heel veel over jezelf als persoon. Uit je antwoord kunnen we bijvoorbeeld ambities, visie, persoonseigenschappen, voorkeuren etc. van jou te weten komen. Belangrijk: Leg de nadruk van de reden van vertrek bij je ex-werkgever altijd op je intrinsieke motivatie.
Mogelijk antwoord: "Ik ben op dit moment compleet uit mijn functie gegroeid en heb naar mijn gevoel alles uit de rol gehaald dat ik eruit kon halen. Ik hecht er veel belang aan om mezelf te blijven ontwikkelen en daarom ben ik op zoek naar een werkgever waar die ruimte wel aanwezig is en waar persoonlijke én professionele groei wordt aangemoedigd."
4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Vermijd ten allen tijden cliché antwoorden zoals 'té perfectionistisch', tenzij het zich bijvoorbeeld uit in het feit dat je heel erg bang bent om fouten te maken. Probeer je vooral te onderscheiden en pak alvorens het solliciteren even een momentje om te reflecteren, óf ga eens na in je dichte omgeving of zij geen goede voorbeelden hebben. Tip: denk ook zeker aan sterktes en zwaktes in functie van de rol waarvoor je solliciteert.
We weten dat het niet makkelijk is om jezelf heel erg te gaan ophemelen of net je zwaktes op te sommen. Denk daarom al eens na over situaties om je specifieke eigenschappen te gaan schetsen. Heb je het moeilijk met strakke deadlines? Plaats dit dan even in een context waarin we te weten komen hoe jij dit ervaart en oplost.
5. Waarom denk jij de geschikte kandidaat of kandidate te zijn voor deze rol?
Dit is een vraag die je naar het einde van je sollicitatie wel eens zou kunnen verwachten. Gebruik dit moment voor een korte pitch van jezelf te geven. Bekijk wat de vereisten zijn in de vacaturetekst en laat ons weten aan welke jij voldoet, met eventueel een voorbeeld.
Mogelijk antwoord: "Om te beginnen pas ik in het plaatje wat de vereisten betreft, ik heb de nodige ervaring, behaalde mijn Bachelor diploma en ben ik tweetalig. Ik weet hoe ik een team moet sturen en motiveren, gezien ik in mijn vorige rol 10 collega's aanstuurde. Zowel in mijn vrije tijd als op het werk, ben ik diegene die de planning opmaakt en bewaakt. Geen detail wordt over het hoofd gezien."
6. Wat verwacht je van je leidinggevende?
We kunnen niet hard genoeg benadrukken om hier op voorhand al eens over na te denken. Probeer voor jezelf uit te maken welke managementstijl voor jou weggelegd is. Deze duidelijkheid kan op lange termijn mogelijke problemen voorkomen langs beide kanten. Vergeet niet dat je dit best doet zonder je negatief uit te laten over je vorige werkgever(s).
Mogelijk antwoord: "De afgelopen jaren werkte ik met totaal uiteenlopende types, ik merk dat ik transparantie en communicatie heel hard apprecieer in een leidinggevende. Ook het aanmoedigen en het vieren van kleine successen is iets wat mij ontzettend hard motiveert en ik verwacht van mijn leidinggevende. Daarnaast is flexibiliteit en vertrouwen ook iets dat moet groeien."
7. Wat zijn je ambities binnen nu en 5 jaar?
Doorgroeien? Heb je een specifieke functie op het oog? Wil je een training afronden? Ga je voor een korte termijn plan of ben jij eerder een toekomstplanner? Of heb je nog geen flauw idee waar je binnen 5 jaar wilt staan? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hier is het belangrijk dat jouw ideeën in lijn liggen met het bedrijf. Beantwoord eerst de vraag met het oog op de huidige vacature, dan met het oog op de toekomst. Wees enthousiast maar blijf realistisch.
8. Wat zijn je looneisen?
Zie deze vraag zeker niet als een onderhandeling, er wordt eerder gepolst naar jouw wensen. Op die manier kunnen wij al even aftoetsen of we hieraan kunnen voldoen want eerlijk; we willen elkaars tijd niet verspillen. Doe dus zeker al wat opzoekwerk naar dergelijke rollen en bekijk wat voor jou gepast is.
Mogelijk antwoord: "Ik heb geen concreet bedrag in gedachten en alles hangt af van eventuele andere voordelen maar ik heb zeker een benedengrens waar ik niet onder wil zitten; die is €2600 bruto. Mijn loon zal uiteraard berekend worden naargelang mijn taken en verantwoordelijkheden, ik hoop dan ook dat deze in lijn liggen met de vergoeding."
9. Ben je ook nog op andere plekken aan het solliciteren?
Absoluut niets mis mee, je kan maar beter op meerdere paarden wedden. Geef eerlijk mee mocht je ergens in een finale fase zitten. Zo weten we waar we staan en kunnen we, indien goed gesprek, ook sneller proberen schakelen.
Mogelijk antwoord: "Ik heb momenteel nog een andere sollicitatie lopen voor een soortgelijke functie. Beide functies lijken me momenteel zeer interessant dus ik ga even de tijd moeten nemen om alles op een rijtje te zetten en de functies te vergelijken."
Een sollicitatiegesprek is een kans om te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Met de juiste voorbereiding en een goed doordachte aanpak kun je zelfverzekerd en met overtuiging het gesprek aangaan. Onthoud: een sollicitatiegesprek is niet alleen een moment waarop je beoordeeld wordt, maar ook een kans voor jou om te ontdekken of het bedrijf en de functie echt bij jou passen. Vertrouw op je eigen kwaliteiten en wees eerlijk. Succes met je sollicitatie, en wie weet... binnenkort zit jij misschien wel in je droomfunctie!